Canon van Meppel

Tuinen van De Havixhorst

De Havixhorst had nooit een formele tuinaanleg. Het was eigenlijk een heel eenvoudig huis met een groentetuin en weiland eromheen. In 2000 werd door een tuinarchitect een ontwerp gemaakt voor een nieuwe tuin. Een tuin zoals die eruit zou hebben gezien in de 18e eeuw toen het huis gebouwd werd. Dat noemen we een 'reconstructie'.

In de 17e en 18e eeuw werden er niet zomaar wat plantjes her en der geplant. De stijl waarin tuinen in die tijd in Europa werden gemaakt, heette het 'Classicisme'. Doordat de Hollanders een eigen draai aan die stijl gaven, noemen we die tuinaanleg ook wel de Hollands-classistische stijl. Er waren strenge regels voor het aanleggen van een tuin.

De tuinen en het huis en het eromheen liggende landgoed, vormen samen een eenheid. Aan de ene kant is het geheel functioneel. De landerijen worden verhuurd aan boeren en dat geeft vaste inkomsten voor de adellijke eigenaar. Die betaalt geen belasting. Aan de andere kant is het ook bedoeld voor ontspanning en vermaak. De adellijke eigenaar verblijft in de zomer op zijn buitenhuis om de smerige stad te ontvluchten en te jagen en te vissen op zijn landgoed. Iets wat alleen hij mag doen.

Onder:
Luchtfoto van landgoed de Havixhorst met binnen het gele kader (een deel van) de beeldentuin.

De vier verschillende tuinkamers aan de rechterzijde van het huis zijn goed te zien. Er is een boomgaard met oude fruitrassen, een grasdoolhof, een geurtuin met bloemen en een groente- en kruidentuin. Aan de linkerzijde van het huis bevind zich nog een vijfde tuinkamer met een rozenaanleg.

Beeldbron: Stichting Beeldenpark De Havixhorst

       
 

Download

de canonkijker voor
iphone of android
Meppeler MuggenPakhuizenHavezate HavixhorstScholenGasfabriekFabriekenOgterop
Drenthe
InfoKaartTijdbalkHome